Koşukavak Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği
Koşukavaklıların buluştuğu yer...
Kategorilenmemiş
Şeytan Deresi
Şeytan Deresi, Soğuk Pınar barajı duvarının hemen altında yer alıyor.
Doğal yapının yarısı barajın altında kalmıştır. Baraj duvarının yapımında sağlam ana kaya kullanılmıştır.
Kanyon volkanik kökenli olup uzun süre önce sönmüş olan Aziz İliya Yanardağından gelen katılaşmış lavlardan oluşmuştur.
Arda Nehri'nin suları yüzyıllar boyunca çeşitli tortu ve kayaları alıp götürmüştür, ancak kanyonun sert kayalarının
su erozyonuna yenik düşmesi daha zordur. Aktif volkanik aktivitenin bir sonucu olarak, daha sonra akan suyun kısmen şekillendirip oyduğu kraterler oluşmuştur.
Kara İn Şelalesi
KARA İN ŞELALESİ
Şelalenin başlangıç noktası Madanlı (Gorna Kula) köyünden yaklaşılan Çolaklı (Dolna Kula) köyüdür. İki köy arasındaki yol, Burgaz (Krumovitsa) Nehri'nin sol tarafındaki seyrini kuzey yönünde takip ediyor. Nehir boyunca uygun mola yerleri ve panoramik fotoğraf noktaları bulunmaktadır. Arabalar Çolaklı (Dolna Kula) köyüne bırakılıyor ve buradan şelaleye kadar patika boyunca yaklaşık 400 metre yürüyerek ulaşılıyor. "Şelale" işaretleri tutulacak yönü gösterir. Buranın enerjisi muhteşem. Bazalt kaya doğal kuvvetlerin etkisiyle kırılmış ve aşağıda derin bir kaya nişi oluşmuştur. Şelaleyi aşağıdan görmek için girintiye girilebilir. Patika önce aşağıdaki şelaleye çıkıyor ama onun üstüne çıkan bir patika da var. Ziyaret etmek için iyi bir sezon, nehirlerde suyun en fazla olduğu ve şelalenin güzelliklerini cömertçe ortaya çıkardığı Mart ayının sonundan Mayıs ayının başına kadardır.
Kurt Dere Tabiat Parkı(Vılçi Dol)
KURT DERE TABİAT PARKI (VILÇİ DOL)
Soğukpınar (Studen Kladenets) barajının güneyinde, Soğukpınar (Studen Kladenets), Çalı Köy (Stari Chal) ve Ürpek (Boynik) köylerinin topraklarında yer almaktadır. Bölge, dünya çapında nesli tehlike altında olan kara akbaba ve kaya kartalı için önemli bir yiyecek arama ve dinlenme alanıdır. Nadir görülen ve nesli tükenmekte olan kuşlardan biri olan kızıl akbaba özel ilgiyi hak ediyor. Bulgaristan'daki iki kızıl akbaba kolonisinden biri devasa bir kayanın üzerinde bulunuyor. Akbabalar için özel bir beslenme alanı ayrılmış ve gözlemleri için bir bina inşa edilmiştir. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi Soğukpınar (Studen Kladenets) köyündeki Doğa Koruma Merkezi "Studen Kladenets"ten öğrenebilirsiniz.
Karman Kayalar (Kovil) Kompleksi
KARMAN KAYALAR (KOVİL) KOMPLEKSİ
Koşukavak - Haskovo yolu üzerinde (Soğukpınar köyü üzerinden) bulunur ve Doğu Rodoplar'ın en çekici kült yerlerinden biridir. Kaya kültü tarih öncesi kompleksi, Burgaz (Krumovitsa) ve Dushun Dere nehirlerinin kolları arasında Deli Ahat (Kovil), Dere Köy (Dzhanka) ve Baraklar (Baratsi) köyleri arasında geniş bir alanda yer almaktadır. Kutsal alan kayalık bir sırtın sırtında yer almaktadır. Kült amaçlı çok sayıda yapı, sunaklar, oluklar, nişler vb. kayalara oyulmuş. Deli Ahat (Kovil) köyü muhteşem doğayla çevrilidir ve mahremiyet ve rahatsız edilmeyen ziyaretçilere Trakya dönemi kalıntılarının keyfini çıkarma fırsatı sunar. Komplekse ulaşmak çok kolaydır ve sadece 6 km uzaklıktadır. Deli Ahat (Kovil) köyünün son evlerini geçtikten sonra yol sola ayrılıyor. Ve arabaları bırakmak için yol ayrımından önce yolun kendisi de genişletiliyor. Tur bir saatten biraz fazla sürüyor.
Son Eklenenler
Çok Okunanlar
- Türkiye-Bulgaristan İlişkilerinin Bulgaristan'daki Türkler Açısından Değerlendirilmesi
- Bulgaristan’daki Başmüftülük Krizine Stratejik Yaklaşım
- Son Dönem Ankara-Sofya İlişkilerinin Analizi
- Geleneksel Koşukavak Panayırı Büyük Coşku İçinde Yapıldı
- Balkanlar’da Soydaşlarımızın Maruz Kaldığı İnsan Hakları İhlalleri